Управління статистики оприлюднило індекс споживжих цін у Києві

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Стало відомо, що подорожчало, а що подешевшало у столиці.

Головне управління статистики у м. Києві оприлюднило офіційні дані щодо індексів споживчих цін (ІСЦ) у м. Києві у червні 2025 року.

Споживчі ціни у м. Києві в червні 2025 року порівняно із травнем 2025 року зросли на 0,5% (у цілому по Україні — на 0,8%), з початку року — на 8,5% (у цілому по Україні — на 6,5%).

Ціни зросли на: фрукти — 9,9%, залізничний пасажирський транспорт — 4,8%, безалкогольні напої — 4,1%, паливо та мастило — 3,3%, масло — 2,1%, м’ясо та м’ясопродукти — 2,0%.

Ціни знизились на: овочі — -9,3%, макаронні вироби — -5,9%, молоко –
-4,6%, одяг і взуття — -1,9%, яйця — -1,1%.

Зміни споживчих цін на товари та послуги

(відсотків)

Червень 2025 до

травня
2025

грудня
2024

Споживчі ціни

0,5

8,5

Продукти харчування та безалкогольні напої

0,7

12,7

Продукти харчування

0,5

12,6

хліб і хлібопродукти

-1,6

6,6

хліб

0,5

11,4

макаронні вироби

-5,9

-2,4

м’ясо та м’ясопродукти

2,0

16,4

риба та продукти з риби

0,2

3,8

молоко

-4,6

0,8

сир і м’який сир

0,2

7,0

яйця

-1,1

-7,3

масло

2,1

3,3

олія соняшникова

-0,1

10,7

фрукти

9,9

53,7

овочі

-9,3

3,7

цукор

0,3

2,2

Безалкогольні напої

4,1

17,8

Алкогольні напої, тютюнові вироби

0,7

8,5

Одяг і взуття

-1,9

-3,3

Одяг

-2,2

-4,9

Взуття

-1,6

-1,7

Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива

0,0

8,0

Утримання та ремонт житла

0,2

1,3

Водопостачання

0,0

0,0

Прибирання сміття

0,0

0,0

Каналізація

0,0

0,0

Послуги з управління багатоквартирними будинками

0,0

97,0

Електроенергія

0,0

0,0

Природний газ

0,0

0,0

Гаряча вода, опалення

0,0

0,0

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та
поточне утримання житла

0,3

3,4

Охорона здоров’я

0,2

5,9

Фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання

0,1

6,9

Амбулаторні послуги

0,1

4,4

Транспорт

1,3

1,5

Паливо та мастила

3,3

1,6

Транспортні послуги

1,1

2,7

залізничний пасажирський транспорт

4,8

12,1

автодорожній пасажирський транспорт

0,7

1,8

Зв’язок

0,0

9,6

Відпочинок і культура

-0,2

-0,6

Освіта

0,1

0,5

Ресторани та готелі

0,9

6,9

Різні товари та послуги

-0,3

9,3

На споживчому ринку столиці в червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,7%. Найбільше (на 9,9%) подорожчали фрукти. На 4,1–0,2% зросли ціни на безалкогольні напої, масло, м’ясо та м’ясопродукти, хліб, цукор, рибу та продукти з риби, сир і м’який сир. Водночас на 9,3% подешевшали овочі, на 5,9–0,1% знизилися ціни на макаронні вироби, молоко, яйця, соняшникову олію.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано
з подорожчанням тютюнових виробів
на 1,9%.

Одяг і взуття подешевшали на 1,9%, зокрема, одяг — на 2,2%, взуття — на 1,6%.

Ціни на транспорт зросли на 1,3% в основному через подорожчання проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 4,8% і палива та мастил на 3,3%.

Зміни цін на продукти харчування та безалкогольні напої

(у % до попереднього місяця)

Зміни цін на житло, воду,
електроенергію, газ та інші види палива

(у % до попереднього місяця)

Зміни цін на транспорт

(у % до попереднього місяця)

Географічне охоплення

Дані наведено без урахування тимчасово окупованих російською федерацією територій та частини територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Відбір міст здійснюється на державному рівні та є репрезентативним для розрахунку ІСЦ для кожного регіону країни. Спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) не проводиться в сільській місцевості.

Основні показники

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги,
які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних
про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів
на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Методологія

Формування показників здійснюється за результатами державного статистичного спостереження «Зміни цін (тарифів) на споживчі товари (послуги)», методологія якого враховує загальні вимоги Конвенції 160 Міжнародної організації праці 1985 року (стаття 12), Резолюції з питань індексів споживчих цін, прийнятої на сімнадцятій міжнародній конференції статистиків праці (2003), Регламенту (ЄС) № 2016/792 від 11 травня 2016 року, Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС)
№ 2020/1148 від 31 липня 2020 року, а також «Керівництва щодо індексів споживчих цін: Поняття та методи», підготовленого Міжнародним валютним фондом, Міжнародною організацією праці, Статистичним бюро Європейської спільноти (Євростатом), Європейською економічною комісією Організації Об’єднаних Націй, Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) та Світовим банком (2020).

Віктор ЯРОШЕНКО, газета «Хрещатик»