Чи загрожує киянам спалах гепатиту А: відповідь Департаменту охорони здоров’я

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Дотримуючись досить простих, але ефективних правил, можна значно знизити для себе ризик зараження гепатитом А.

Cпалах гепатиту А на Вінниччині для киян є підставою посилити особистий контроль за власною інфекційною безпекою.

На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що ризик розповсюдженості цієї хвороби у столиці перш за все пов’язаний з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями. А оскільки джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник, Київ знаходиться в зоні потенційної небезпеки.

За словами директорки Департаменту, для ефективного запобігання захворюваності у столиці містяни мають бути обізнаними щодо цієї хвороби, шляхів її передачі та перших симптомів.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) — це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Вірус гепатиту А передається від людини до людини побутовим шляхом. Найчастіше інфікування відбувається під час подорожей та відпочинку — коли виникають труднощі з дотриманням правил особистої гігієни, вживається вода з неперевірених джерел. Так само великим є ризик зараження при побутових контактах — у сім’ї та колективах.

Інкубаційний період хвороби триває від 7 днів до 1,5 місяця. Як правило, вона починається із симптомів, подібних до ГРВІ: загальна слабкість, катаральні прояви, головний біль, підвищення температури тіла до 37,5 — 39°С. Такі прояви зберігаються від однієї до трьох діб. Потім зникає апетит, можуть з’явитися дискомфортні відчуття в області печінки. Наступним етапом змінюється колір сечі на помітно темніший, а випорожнення навпаки — знебарвлюються. Також відмічається пожовтіння слизових оболонок та шкіри.

Дотримуючись досить простих, але ефективних правил, можна значно знизити для себе ризик зараження гепатитом А.

Для цього необхідно дуже уважно слідкувати за гігієною рук — ретельно мити їх перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування вбиральні, повернення з прогулянки, поїздок, перебування у громадському транспорті тощо.

Так само дуже серйозно слід ставитися до миття продуктів, які вживаються сирими — фруктів, овочів тощо. Вода для пиття має бути бутильованою або кип’яченою, посуд — добре вимитий. Не можна пити з однієї склянки з іншою людиною, «куштувати» страви з її тарілки, використовувати одну ложку, виделку без попереднього миття тощо.

«А при виникненні симптомів нездужання — слід одразу звертатись до лікаря. Тільки він може поставити діагноз та призначити адекватне лікування. Не очікуйте на „жовте“ відображення у дзеркалі, щоб звернутися за медичною допомогою. Згаяний час шкодить не лише вашому здоров’ю, а й підвищує ризик спалаху хвороби, наражає на небезпеку оточуючих: ваших дітей, родичів, колег та й зовсім незнайомих людей», — наголосила Валентина Гінзбург.

Віктор ЯРОШЕНКО, газета «Хрещатик»